Day 16/17, Rain and Tears

 

Day 16/17, Rain and Tears

16/17. Forgotten places and missed cities 

Door Corona heb ik de reisdoelen niet voor het uitzoeken. De komende weken ga ik enkele witte plekken in mijn reisleven invullen. Door regen werd het Sofia.

 

Soms zit het tegen. In Skopje regende het en in het zuiden van Bulgarije scheen de zon, zei de weer-app. Nee dus, daar aangekomen om te gaan wandelen in prachtige bergen had de bui mij ingehaald. De bui? Noodweer. De hele dag de ruitenwissers op volle kracht. Het was wel erg zure regen. Zelfs de zonnebloemen moesten huilen. Die stonden laag en kon ik nog onderscheiden. Geen bergen gezien. Uiteindelijk reed ik Sofia binnen, daar was ik eens kort maar daar was licht en een lekker bed. Ik bleef er tot de wolken ook hier de zon hadden ingehaald. 

Sofia is een vreemde stad. Aan de ene kant van de straat woonden de communisten en aan de andere kant de Byzantijnen, zo lijkt het. Een kerk uit de vierde eeuw op de binnenplaats van mijn hotel of midden in de stad een kerkje waar het verkeer omheen raast. Die zien het niet want het kerkje ligt verdiept op een tweeduizend jaar oude rooilijn. Bij de aanleg van de metro is een oude stad ontdekt. Serdica, een overblijfsel uit de Romeinse tijd. Ze hebben het blootgelegd. Dat kon omdat de communisten weg zijn. Die bouwden overal monstrueuze kolossen. En die zijn ze in Sofia aan het opblazen. De stad heeft sfeer. Op oude muren verschijnen zomaar gedichten. Zelfs in het Nederlands. En in de kerken heerst stilte tijdens het hemelse gezang.