Day 11/12. Two days Sarajevo

 

Day 11/12. Two days Sarajevo

11/12. Forgotten places and missed cities 

Door Corona heb ik de reisdoelen niet voor het uitzoeken. De komende weken ga ik enkele witte plekken in mijn reisleven invullen. Twee dagen Sarajevo.

 

Sarajevo blijkt een indrukwekkende stad met Turkse invloeden, veel geschiedenis en littekens uit de laatste oorlog, een stad waar de tijd heeft stilgestaan. Hier ook begon de 1e Wereldoorlog met de moord op de Oostenrijkse aartshertog Frans Ferdinand en zijn Sophie. Maar de Bosnische Oorlog heeft diepe sporen achtergelaten in Sarajevo, en daar kun je gezien alle littekens niet omheen. Littekens aan de gebouwen maar meer nog in de musea die over deze waanzinnige oorlog gaan. Dat dit, nog zo kort geleden, onder onze ogen heeft plaatsgevonden. Onvoorstelbaar. Als je een paar musea bezocht hebt gaat deze oorlog niet meer uit je gedachten. Beelden van marteling, verkrachting en moord.

Maar de stad heeft ook een overdosis aan thee- en koffiehuizen (verrekte goede koffie ook) en terrassen. Uitdagend hip en zedig gesluierd lopen hier door elkaar en ook hip gesluierd kom je veel tegen. Er is veel, niet altijd even geslaagde street-art. Graffiti met een politieke boodschap vooral. 

Hoe was ik ook alweer hier terechtgekomen? Oh ja, mijn tas was gevallen samen met mijn camera en een blik cola. Camera dood, cola leeg en reis voorbij. Gelukkig hadden ze hier een nieuwe camera en ook cola al was die niet suikervrij.