Day 1, Den Bosch-Strasbourg, France

 

Day 1, Den Bosch-Strasbourg, France

1. Forgotten places and missed cities 

Door Corona heb ik de reisdoelen niet voor het uitzoeken. De komende weken ga ik enkele witte plekken in mijn reisleven invullen. De eerste altijd voorbij gereden stad: Straatsburg.

Toen ik on-line zocht naar dingen om te doen in Straatsburg waren de eerste 3 hits tochten met een Segway. Omdraaien was mijn eerste reactie. Maar even verder stond er gelukkig “Het historische centrum van de stad, La Grande Île, is op zich al de moeite waard om te bezoeken. Opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst zult u in de ban raken van de architectonische schatten!” En iets met 332 treden in de Notre Dame kathedraal en een drankje in de Rue des Tonneliers. Ik ben dol op traplopen en op drank, dus het kwam goed. Voor de Fransen is Straatsburg het symbool van de Europese integratie en voor de rest van de EU juist van de verspilling. Zoals bekend verhuisd het hele zwikte bureaucraten en aanhang voor vier dagen per maand naar deze stad en staat Brussel even leeg. 

Op weg naar Strasbourg reed ik door de Ardennen. Plaatsen als St. Vith, Vielsalm, Malmedy of Houffalise brengen altijd een kleine snik teweeg. Ik denk dan aan mijn zo vroeg gestorven vader die mij hier het reizen geleerd heeft en vooral mij leerde dromen. Ik was zo jong, 7 of 8 jaar en om de drie weken reden we naar de Ardennen of zomaar ergens heen. Wat had ik al veel gezien voordat ik alleen weg ging. Soms praat ik mijn vader bij over alles wat er sinds 1977 allemaal op onze wereld bijgekomen is. Straatsburg bleek een mooie stad met waar je urenlang rond kunt dwalen met veel oude schoonheid. Dat hier twee wereldoorlogen gewoed hebben kon je niet meer merken. Ik zou echt iets gemist hebben als ik hier nooit geweest was. Maar om dit dan de hoofdstad van Europa te noemen?