Day 9, Honeymoon in Slovenia

 

Day 9, Honeymoon in Slovenia

9. Forgotten places and missed cities 

Door Corona heb ik de reisdoelen niet voor het uitzoeken. De komende weken ga ik enkele witte plekken in mijn reisleven invullen. Vandaag nog in Slovenië.

 

Naar Slovenië ging in 1970 mijn eerste huwelijksreis. Geheel verzorgd. Het was een klein gezelschap wat in de bus op het vliegveld van Ljubljana stapte, iedereen ging naar Kransjka Gora maar wij hadden geboekt naar het meer van Bled. Een mooi hotel met een bijna bruidssuite. Het werd echter ook Kransjka Gora en een achterkamer met douche op de gang. Protesteren hielp niet, ook niet toen we een dag eerder terugvlogen na een lange busrit naar Zagreb. Ach, het huwelijk duurde ook korter dan verwacht. Tussen de lange busritten hebben wel heel mooi gewandeld in de bergen. Later heb ik nog eens een huwelijksreis gemaakt, al was dat meer een reishuwelijk naar Las Vegas. Dat hield langer stand. Even nog overwogen om terug te gaan naar Kransjka Gora maar dit is een reis naar witte plekken op mijn kaart.

In Lasko werd ik blij. Hier hebben ze geneeskrachtig water en de nationale trots; Lasko Bier wordt er gebrouwen. Een prettige combinatie. Helaas werd ik teleurgesteld door wat er achter de brouwerij als product uitkwam. Maar de weg was een genot met groene heuvels en op iedere heuvel van enige importantie een kerk of een kasteel. Naar een van die kastelen, het Grad Mockrice, reed ik toe en in het park zaten vier muzikanten te wachten op een ander huwelijksgezelschap voor een toast met champagne. Die waren echter nog steeds niet komen opdagen. De champagne was al warm. Aan de nadere kant van de heuvel bleek ik in Croatië te zijn. Toen maar naar vlakbij Zagreb gereden want dat ken ik wel. Daar in mijn favoriete café een paar uur naar jaren 70 punk zitten luisteren van The Ramones, SexPistols, Clash en consorten. ‘Should I stay or should I go’ was de vraag. Ik werd er nog sentimenteel van maar ‘Boys don’t cry’ zongen The Cure. Als je in Zagreb bent niet vergeten naar het Museum of Broken Relationships te gaan. Daar was ik een paar jaar geleden, een juweeltje. In foto’s had ik geen zin vandaag.