Portobelo

Portobelo

Op 2 november 1502 is Columbus hier in deze baai binnengevaren en noemde deze plek 'Portobelo', 'Mooie Haven'. Het plaatsje heeft een roemruchte geschiedenis en het zal de uitroeiing van de indiaanse bevolking ongetwijfeld mede versneld hebben. De Britten hebben het een paar keer verwoest en ingenomen omdat vanaf hier er goud en ander gestolen goed naar Spanje verscheept werd. De diepe natuurlijke haven maakte deze plaats uitermate geschikt als havenstad: vanaf 1561 werd hier door Spaanse schepen vracht ingenomen en in 1597 werd aan de baai een stad gebouwd, Puerto Bello genaamd. De stad was tot in de 18e eeuw een belangrijke havenplaats van Nieuw Spanje, het Spaanse Onderkoninkrijk in de Nieuwe Wereld. Puerto Bello was een van de havens die werd aangedaan door de zilvervloot die de kostbaarheden vanuit de Spaanse Koloniën in Amerika naar het Spaanse thuisland vervoerde. Puerto Bello lag op de zogenaamde Ruta del Galeán, waarlangs, goud, zilver en smaragden vanuit Peru en Alto Peru (het huidige Bolivia) naar Spanje werd vervoerd. Deze route liep via Panama Stad, Puerto Bello en Havana naar Cadiz in Spanje.
In 1668 werd de stad door een piratenvloot met 450 vrijbuiters onder leiding van de piraat Henry Morgan veroverd en geplunderd. Op 21 november 1739 werd de havenstad opnieuw aangevallen en veroverd, ditmaal door de Britse vloot onder leiding van admiraal Edward Vernon. De bekende Portobello Road in Londen is naar deze overwinning genoemd. Zoals jullie lezen, ik ken mijn klassieken. Heb dit gelezen en opgeschreven dus het zal wel waar zijn. Er zijn van die dagen dat je veel mooie beelden ziet maar niet veel te vertellen hebt. ja, ik kwam hier langs een duivels-uitdrijver die mij binnen riep. Maar toevallig viel er bij mij vandaag niets uit te drijven. Duivels laat ik doorgaans thuis. Hij vond van wel maar zag geen duivel maar brood. Dat kon ik, zonder deze van God gegeven gave, ook wel zien. Maar dan had hij wel iets anders in de aanbieding. Ik kon, geheel gratis, voor 22 dollar door zijn neef de hele haven doorgevaren worden. Ik zag echter niet het voordeel tussen vanaf de kade de haven inkijken tegen vanaf de haven naar de kade kijken. In beide gevallen kan ik geen foto van mezelf maken. Wel naar de haven gelopen. Portobelo is zo'n plaats waar je reggae ruikt zonder deze te horen. Veel rasta koppen waarvan de meeste hun haar de deur uit hebben gedaan. De kort geschoren kop heeft ook Panama bereikt. Ze hebben alleen nog geen ander loopje geleerd. Toen ik wat later de afgeladen kerk inliep (het is zondag) werd daar over de duivel gepreekt of beter, aan de toonhoogte te horen, gefulmineerd. We dragen allemaal de duivel in ons. Dus toch? Of hebben de pastoor en de uitdrijver het op een commercieel interessant akkoordje gegooid?


Het viel mij wel op dat, toen ik er eenmaal op ging letten, overal afbeeldingen van een duivel op huizen waren geschilderd. Een vreemde plek dat Portobelo. Morgen maar weer naar de indianen, die eren de natuur en niet de duivel of God. Komt mij wat logischer voor.