Panamix

Panamix

De heer Wilders, de Leider van het domme deel van de Nederlandse bevolking, zou eens naar Panama moeten. Niet dat het veel zou helpen in zijn mening over buitenlanders, die is alleen gericht op stemmen binnenhalen en niet op zoveel overtuiging van hem (daar is hij veel te slim/sluw voor), maar misschien gaat hij wat minder racistisch raaskallen. Wat weer ten goede komt aan het algemeen taalgebruik in ons land. Is overigens die Hero Brinkman nu een 'hero' omdat hij is opgestaan tegen de Führer of een nog grotere rat?


Eigen volk eerst zal hier in Panama ook wel bestaan, alleen is dat eigen volk in de loop van de tijd zo gemixt dat een Panamees werkelijk alle kleuren van de regenboog kan bezitten, alle kenmerken van alle volkeren in zich verzameld heeft en vrijwel alle godsdiensten van deze wereld kan belijden. De Indianen waren de eersten en nog zeven stammen hebben de komst van de Spanjaarden min of meer overleefd. Die Spanjaarden hebben Panama voornamelijk gebruikt als doorvoerhaven voor al die gestolen waar die in naam van de koning en de kerk naar Europa werd gebracht. Door vooral het goud werden ze voortdurend lastiggevallen door de Engelse piraten, de Nederlandse 'handels'lieden en een enkele verdwaalde Fransman. Allen hebben hier voor offspring gezorgd en velen zijn blijven plakken. Daartussendoor werden er vrachtschepen vol Afrikanen (als ze maar zwart waren) binnengebracht want er was veel werk aan de winkel. Veel van die slaven ontsnapten het oerwoud in en vermengden zich met de ook daar naar toe gevluchte Indianen. Toen er zo nodig een kanaal moest komen hebben eerst de Fransen, die faliekant mislukten als kanaalbouwers, en daarna de Amerikanen werkelijk van overal mensen hier naartoe gehaald om te helpen bouwen. Indiërs, Maleisiërs, Grieken, Chinezen, Arabieren en gelukzoekers uit vrijwel alle landen zijn hier neergestreken. En gebleven. Nu zijn het weer de Chinezen die hier de middenstand komen helpen door vanalles te koop aan te bieden. Kortom het is een prettig zooitje geworden hier. En het werkt. Er is hier weinig of geen racisme en buiten dat hier ook de wet geld hoe witter hoe beter betaald, zie je geen ernstige misstanden. Opvallend veel moskeeën overal en niet al te veel van die christelijke uitwassingskerken zoals je die in veel andere niet westerse landen ziet. Wel schijnt het hier veel standing te geven als je een etnisch zuivere Spanjaard bent. Nu denk ik dat er, buiten Sinterklaas, weinig etnisch zuivere Spanjaarden in Europa rondlopen, net zo min als etnisch zuivere Nederlanders. Wat dat ook wezen mag, etnisch zuiver! Zoals ik het ooit van een etnoloog gehoord heb komt mijn achternaam Philipse van een verbastering van de scheldnaam Philipzonen. En dat waren weer de 'onechte' kinderen verwekt door de Spaanse soldaten tijdens de bezetting van Nederland door Spanje. Mijn over, over, over grootmoeder een slet. ik zal er mee moeten leven.

 

Vandaag in Boquete nog een trekking gedaan. Mooie verzorgde paden en een geweldig landschap. Liep zonder camera dus helaas pindakaas. Naschrift 2015: deze trekking was dezelfde met een noodlottige afloop voor die twee Nederlandse meisjes laatst.