Fump Truck, Road Trip USA 4, 8 september

Fump Truck, Road Trip USA 4, 8 september

Gras en mais, zover het oog reikt, nog verder als ik met een boogje kon kijken. Dat is North Dakota, leger kun je het niet hebben. Ik vind dat magnifiek, ben een liefhebber van desolaat. Waar lelijk mooi wordt, een plek om te verdwalen in het niets, is er een staat die het Amerika van nu beter vertegenwoordigd? Dat ga ik vandaag uitzoeken. Maar ik begon gisteren einde middag al in Fargo, waar de Wells Fargo Bank vandaan komt. Die bank die altijd in Westerns beroofd wordt, zo vaak dat ik mijn rekening opgezegd zou hebben. Maar ook bekend van de film Fargo van de Coen broers. Downtown was al even desolaat als de staat met er dwars doorheen de spoorlijn die figureerde in menige film. 

Op de highway richting Bismarck werd ik er steeds aan herinnerd dat ‘The World Greatest (tuurlijk) Bison” op mijn weg lag. ‘It’s a mirakel’ werd er bij gezegd. Ik was er al om acht uur in de ochtend. De levende bisons waren nog nergens te bekennen maar die lelijke uit steen stond groot te wezen. De kermis was nog gesloten maar met mijn erg lage auto reed ik zo onder de slagbomen door. Vrijwel alles was nep daarachter. Toen ik later weer tussen de mais reed droomde ik van de tijd dat hier honderdduizenden van die beesten stonden te grazen. Nu verbouwen die witte boze boeren dus mais, hoe die erbij staat is minder belangrijk want ze maken er ethanol van om die zware terreinwagens te kunnen blijven rijden. Ze hebben hier massaal op Trump gestemd maar krijgen nu de kous op de kop want door zijn handelsoorlog verdienen ze een stuk minder. Op de radio hadden ze het echter over “We finaly have a president that makes us proud again”

Wie ze wel trots maken zijn Lewis & Clark, de ontdekkingsreizigers die een doorgang over de Rockies naar de Pacific zochten, en vonden. Ik zwierf een uurtje door een museum over hen rond en bezocht het fort waar ze een winter in verbleven. Ik snapte niet helemaal wat ze steeds over de préhistorie zeiden maar begreep later dat voor de Amerikanen de préhistorie de periode is voordat de blanken hier kwamen. Dat kan dus voor 1500 zijn maar evengoed voor 1800 toen delen van dit land nog niet door Europeanen ontdekt was.

Ik eindigde in Williston, een boomtown door de olie en gas die hier uit de grond gepompt wordt.

 

Zomaar, ik vraag mij af zouden wij betere Nederlanders zijn als wij een Nederlandse vlag in onze voortuin zouden zetten?