Fump Truck, Road Trip USA 12, 16 september

Fump Truck, Road Trip USA 12, 16 september

Als er één man is die staat voor de streek waar ik nu reis is het Buffalo Bill, een van de kleurrijkste figuren uit het wilde westen. Het was zijn bijnaam want geboren als Cody had hij moeten vechten voor deze naam omdat er meerdere Buffalo Bill’s rondliepen in die tijd. Met een wedstrijd buffels schieten (69-48!) won hij uiteindelijk deze naam. Ik ben nu in Cody, naar hem genoemd, en daar is het Buffalo Bill Museum. Een vreemd museum waar afschuwelijke kitsch en prachtige kunst en geschiedenis samen komen. En waar vooral mannen met cowboy hoeden en vrouwen met obesitas rondlopen. Het populairst is de afdeling wapentuig waar je je meer geweren en revolvers kunt zien dan er kerkgenootschappen zijn in de VS. Maar wapens zijn sowieso overal te zien in deze streek, zogenaamd voor de jacht bedoeld maar op een grizzly jagen met een revolver is niet echt handig. De kunstafdeling was een gevecht tussen mooi en lelijk die onbeslist eindigde. Maar een juweel was de grote afdeling over de Plains Indians. Wat een hoogstaande cultuur is om zeep geholpen door de kolonisten. Zelden zoveel moois bij elkaar gezien over oude volkeren. Er kan geen groter contrast bestaan als een rit door een Indianen reservaat hier of een ochtend door dit museum lopen. Tranen krijg je ervan in je ogen.

Het museum was verder een lofzang op deze Buffalo Bill die meer baantjes had dan buffels geschoten. Hij was ondermeer goudzoeker, soldaat, hoteleigenaar, menner op postkoetsen en stierenvanger. Hij werd hiermee zo beroemd dat er Buffalo Bill’s shows werden gegeven op diverse plaatsen. Hij vond dat hij dat beter kon en begon zijn eigen spektakel "Buffalo Bill Wild West Show”. Gebaseerd op zijn eigen leven werd hij hiermee wereldberoemd en reisde door heel Amerika en Europa.  Ondertussen vocht hij nog een robbertje met een Indiaanse Chief Yellow Hair. Hij doodde en scalpeerde de man bij een gevecht kort na de slag bij Little Big Horn waar Generaal Custer zijn einde vond. Dit gevecht nam hij weer op in zijn show en kreeg het zelfs voor elkaar dat Sitting Bull, de Indiaanse held van Little Big Horn ook in zijn show ging optreden. Zo ook de vrouwelijke revolverheldin  Anny Oakley. Hij was een ruige man die echter ook vocht voor een betere behandeling van de Indianen die hij bevochten had en bescherming van de buffalo waarvan hij er honderden over de kling gejaagd had. Ook beijverde hij zich voor vrouwenrechten. Ik vond het fascinerend dat een zo legendarische figuur uit het wilde westen zo’n grote plek heeft hier en dat zijn leven en daden voor een groot deel vastgelegd zijn op foto en film. Naast al die op hem geïnspireerde ‘kunst’. Hij overleed in 1917. Op latere leeftijd zei hij dat alle gevechten die hij met Indianen geleverd had kwamen door verbreking van de beloftes die de regering aan die Indianen gedaan had.

Ik ben in de late middag maar een lange wandeling gaan maken in de buurt van Billings, ik moest al deze indrukken even verwerken.