All You Need Is Love

All You Need Is Love

Zoals de meeste van jullie wel weten waren de Beatles een viermans bandje in de jaren zestig. Eerst schreven ze vooral lieve liedjes later werden die een stuk minder lief maar in de tijd dat ze hier in de Ashram van de Maharishi Yogi zaten waren ze op het hoogtepunt van het uitdragen van de liefde en wereldvrede. Daar ben ik vandaag naar toe gelopen. Een eind weg, nog voorbij het Last Chance Café. Rishikesh, aan de voet van de Himalaya werd wereldberoemd dankzij het verblijf van de Beatles en melkt dat nu optimaal uit. Tegen 1968 waren de Beatles, ondanks, of misschien vanwege hun enorme populariteit en succes, geestelijk uitgeput. Paul McCartney zei daarover later: “Ja, het is geweldig om beroemd te zijn, het is geweldig om rijk te zijn - maar waar is het allemaal voor?” Het geplande verblijf van drie maanden in de ashram werd ingekort, na beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen de Maharishi. "We hebben daar een fout gemaakt", zei Lennon later, "We geloven in meditatie, maar niet in de Maharishi en zijn scène. ... We dachten dat hij iets anders was dan hij was.” Hoewel de Beatles Rishikesh hadden verlaten met negatieve gevoelens jegens de Maharishi, neigden ze zich in het latere leven om met meer compassie naar hem te kijken en wat een positief effect hij had gehad op hun leven. Achteraf bleek het ook om een roddel te gaan waarvan de Maharishi beschuldigd werd.

De overblijfselen van de ashram die volledig in puin liggen kun je nu voor een fikse entreeprijs bezoeken. De Maharishi woonde destijds in een indrukwekkend huis met een eigen helikopterplatform, maar de chalets waarin de groep was ingekwartierd waren op zijn zachts gezegd eenvoudig, Ringo trok het niet. Hij vertrok na 11 dagen. Hij was ook al met een koffer met blikjes gebakken bonen als bescherming tegen al te pittige curry aangekomen. De anderen bleven tot twee maanden lang, mediteerden, schreven liedjes - wel 48, waaronder enkele voor Abbey Road en het Witte Album. 

 

Hierna was er nog genoeg tijd om door het stadje te zwerven. Het is bezaaid met jonge en over het algemeen ongelukkig uitziende westerse backpackers die heel soms naar je lachen als je eerst naar hen glimlacht. Voor elke New Age-therapie en voor elk Flower Power gedoe is hier een oplossing te vinden, daar zou je toch vrolijk van moeten worden.