And Now Something Completely Different

And Now Something Completely Different

And now something completely different
Nergens op de wereld, en ik kan zonder overdrijven zeggen dat ik daar een flink stuk van gezien heb, heb ik zo'n machtsvertoon van politie en militairen gezien als hier in Yushu, Kham, China. Op de eerste plaats zie je hier om de honderd meter een politiebureau, ik overdrijf niet, daartussen in zijn er op straat semi permanente politieposten waarbij een paar wagens staan opgesteld, een grote tafel en daaromheen agenten. Om te imponeren staan er tegen de voorzijde van de auto's ME schilden opgesteld. Door de straten patrouilleren de hele dag gepantserde overvalwagens met bovenuit de gevechtskoepels militairen met automatische wapens. Hier blijft het niet bij maar het is duidelijk genoeg.
Bijgaand een aantal foto's waarbij aangetekend dat ik deze activiteiten niet mocht fotograferen. Ik ben tweemaal op mijn vingers getikt. Tijdens het Horse festival wat hier plaatsvond was het intimiderende gedrag misselijk makend. Zelfs bij kleine manifestaties in de stad was het publiek vaak in minderheid in vergelijking met de politie. Een publiek wat bestond uit vooral bejaarden die heel vredelievend en gezellig stonden te kijken. Tijdens de opening in het stadion was een groot contingent staatspolitie uit Beijing overgevlogen. De manier zoals ze opgesteld stonden was uitermate provocerend en denigrerend naar de bevolking toe.
En waarom dit alles? Het zijn Tibetanen en die kun je nooit vertrouwen. Toch?

 

Natuurlijk heb ik bij de weinigen hier die Engels spreken gevraagd naar het waarom. Maar ze zijn heel terughoudend om iets te zeggen buiten het is verschrikkelijk maar overal hangen camera's en zijn microfoons dus wij houden onze mond. Bij het afscheid nemen zei mijn nieuwe vriend van het hotel nog wel snel dat hij een grote hekel had aan de chinezen en dat hij hoopte dat ze ooit nog voor eiegn kansen zouden kunnen gaan. Hij was ooit gevlucht naar Daramsala maar uit heimwee weer terug gekomen.