The End of the Road

The End of the Road

De Pan-Amerikaanse weg is een weg, of beter een netwerk van wegen, die de uiteinden van de continenten Noord-Amerika en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. De weg loopt van Fairbanks in Alaska tot Vuurland in Argentinië. Over de lengte van de wegen verschillen de meningen. De schattingen lopen uiteen van 25.000 tot 50.000 kilometer. Oorspronkelijk was het plan om één doorlopende weg aan te leggen, maar daar is niet veel van terechtgekomen. In de Verenigde Staten en Canada zijn geen wegen officieel als onderdeel van de Pan-Amerikaanse weg aangewezen, maar er zijn wel "officieuze" routes. Door Darién, een onherbergzaam stuk tropisch regenwoud op de grens van Panama en Colombia is zelfs helemaal geen weg. In Zuid-Amerika is de weg het best van de grond gekomen. Van Colombia tot Chiloé loopt er een ononderbroken weg, de Panamericana, die ook nog eens vele zijwegen heeft. Onofficieel loopt hij zelfs tot Vuurland.


Ten eerste, er is geen één route. Het origineel en de enige officiële gedeelte van de snelweg loopt, zoals hierboven vermeld, van Laredo in het noorden van Mexico naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, maar er zijn veel takken die u toelaten om de volledige Arctic dekken tot bijna Antarctische afstand, toe te voegen tot een kolossale 30,000miles / 48,000km in totaal.


Prudhoe Bay in Alaska is het startpunt als je richting noord-zuid. De echte oorspronkelijk Panamericano eindigt hier op Chiloé als een rotonde. Daar was ik vandaag. Altijd speciaal om even op zo’n plek te staan.