Santiago to Robinson Crusoe

Santiago to Robinson Crusoe

Als inleiding op mijn volgende bestemming wat informatie over Robinson Crusoe-eilanden. Op deze zonnige zondag in Santiago was er niet veel te doen. Dus las ik mij in.


Juan Fernández Islands is een schaars bewoonde eilandengroep in de zuidelijke Stille Oceaan, gelegen op ongeveer 667 km van de kust van Chili, en is samengesteld uit verschillende vulkanische eilanden: Robinson Crusoe, (ook bekend als Isla Mas Tierra), ligt het dichtst bij het vasteland van de continentale Zuid-Amerika, en de omliggende eilandjes: Juananga, (Islote Juananga) en Santa Clara en een eilandje op 1 km ten zuidwesten van Robinson Crusoe.
Alejandro Selkirk (ook bekend als Isla Mas Afuera), 181 km verder naar het westen.

De eilanden zijn vooral bekend als woonplaats van de zeeman Alexander Selkirk gedurende vier jaar, welk feit inspireerde tot de roman Robinson Crusoe. De eilanden hebben een oppervlakte van 181 km², waarvan 93 km door Robinson Crusoe (met Santa Clara samen) en 33 km van Alexander Selkirk. De bevolking is 633 (allemaal op Robinson Crusoe); hiervan wonen er 598 in de hoofdstad San Juan Bautista, op Cumberland Bay op de noordkust van het eiland.

De archipel werd bij toeval ontdekt op 22 november 1574 door de Spaanse zeeman Juan Fernández, die voer tussen Peru en Valparaïso en afweek van zijn geplande koers. Hij noemde de eilanden Mas Afuera, Mas Tierra en Islote de Santa Clara.

In de 17e en 18e eeuw werden ze gebruikt als schuilplaats voor piraten en als locatie voor een strafkolonie. In het najaar van 1914 waren de eilanden het rendez-vous voor Admiral Maximilian von Spee East Asiatic Squadron als hij zijn schepen verzameld voor het verslaan van de Britten onder admiraal Christopher Cradock bij de Slag van Coronel. De wraak van de Royal Navy kwam een maand later, als de enige overlevende Duitse kruiser, SMS Dresden, wordt opgejaagd en in het nauw gedreven op Mas Tierra vroeg in 1915, waar ze werd gekelderd na een kort gevecht met de Britse cruisers.

In 1966 wordt Isla Mas Afuera omgedoopt naar Alejandro Selkirk en Isla Mas Tierra naar Robinson Crusoe, om het toerisme te promoten. Overigens, Selkirk heeft nooit voet gezet op Mas Afuera, alleen op Mas Tierra.

Er zijn twee mislukte pogingen in het redden van de mythische schat van de "Unicorn", die zou zijn begraven op Robinson Crusoe Island, op English Bay (Bahía Inglesa). De hobby-archeoloog Bernard Keiser begon de zoektocht opnieuw, maar hij heeft nog niets gevonden.