Sovjet Union, Moscou, May 1982

Sovjet Union, Moscou, May 1982

Geland in het Metropole Hotel in Moskou, weer zo’n bombastisch en luxueus bedoeld hotel. Mijn eerste indruk van Moskou is anders dan de voorstelling die ik ervan gemaakt had. Vreemd zuidelijk en kleurig en zonnig, het Kremlin en het rode Plein zijn fabelachtige prachtig. Verder is het eten en de bediening weer een extra vermelding waard zo ongelofelijk slecht zijn ze allebei dat je het niet zou geloven als je het niet voorgeschoteld kreeg. Bijna slechter dan in Leningrad. De kalkoen bij het avond eten leek veel meer op zwarte briketten  dan op iets eetbaars. Rusland zit vol met verassingen met een wat zure uur glimlach. 

Verassend waren onder andere een waanzinnige speelgoedwinkel en het Russische circus waar ik ‘s avonds naar toe ging. Het enige echte Russische Staatscircus doorspekt met propaganda, rare acts, educatieve nonsens, disco muziek en veel dans. Knulligheid en hoogstandjes wisselden elkaar in hoog tempo af. De clown  had een aantal afgerichte katten waar hij alles mee deed wat je niet voor mogelijk hield en het grote dieren nummer was een ludieke bijeenkomst van bizons, beren, Bambi, een kip, honden, lama’s en noem maar op. Hilarisch en zielig tegelijk. Toch heel sfeerrijk en een aparte ervaring die ik niet had willen missen.

Van het lange bezoek aan de metro werd ik stil zo groots, zo imposant, zo mooi en onwerkelijk. Heel diep onder de grond, rustig, veilig, vriendelijk, wel vol met agenten (meer eigenlijk als passagiers) die je in de gaten hielden maar ze blijven uiterst correct en vriendelijk. Ik proberen wat foto’s te maken van de metro wat aardig lukte al heb ik later toch maar een boek gekocht. Ook nog het Bolshoi theater bezocht voor een ballet. Ook weer een belevenis van jewelste. Ofschoon de zaal mij meer imponeerde dan het ballet. Het Zwanenmeer kon mij niet meer verrassen.

Naar een tentoonstelling geweest die de grootsheid van het Russische rijk op technisch gebied moest tonen. Ook dit bezoek op mijn laatste dag in Moskou was imponerend. Alles was zo enorm groot kolossaal, veel overdrijving, achterlijk opvoedkundig met alle hoogstandjes uit de roemruchte ruimtevaart periode van de Russen. Klassiek Rusland op zijn best, deze tentoonstelling is een must voor iedere bezoeker aan dit land.

Een week Moskou was eigenlijk te kort