Germany and Finland, may 1982

Germany and Finland, may 1982

De grote trip is begonnen. Meer dan een maand later dan de bedoeling was. Een blessure gooide roet in het eten. Het gaf een goed gevoel Den Bosch achter te laten. Ik besef nog maar half dat ik niet over een paar weken weer terug zal zijn maar dat het plan twee jaar zal duren. Het gevoel van spanning dat je op wereldreis gaat is nog niet echt doorgedrongen. Wel het besef dat een droom uitkomt. De reis begint in ieder geval lekker relaxed met treinen. Eerst naar Utrecht en daarna Hamburg. De Reeperbahn was  vooral stomvervelend en er was niets meer terug te vinden van mijn jeugdhelden The Beatles. Een film in de bios was tragisch vervelend, een Thais wanproduct, maar het eten in het Braziliaanse restaurant was geweldig. Met livemuziek als toetje. Een wereldreis in het klein. Natuurlijk ook naar een echte Reeperbahn nachtclub geweest al was het bier met 25 D-Mark wel boven ons budget. De liveshow zag er niet uit en de vraag van de clubeigenaar of we niet de volgende ochtend terug wilden komen voor een sollicitatie maar afgeslagen.

 

De trein naar Kiel en daarna op de ferry naar Helsinki. Daar een figurante rolletje gespeeld in een Duitse film die op de boot opgenomen werd. “Die Flügel der Nacht” van Hans Noever. Het was een film van Fassbinder maar die was een paar maanden geleden overleden. Een van de hoofdrollen was voor de Duitse acteur Arminn Stahl. Een erg aardige man. Hij vertelde dat hij nu eigenlijk een film zou maken van Fassbinder met Romy Schneider. Met het rolletje verdiende ik wel de overtocht met Finnjet terug. 

 

In Helsinki een ‘goedkoop’ hostel voor 75 gulden (!)  gevonden pal naast het station. Het Clairet Hostel. Het is een erg relaxte stad met veel mooie architectuur. In de avond in een restaurant terechtgekomen met een hele vreemde inrichting en erg goed eten. De naam was Kreazy en dat was het ook. Iedere tafel een andere sfeer. Spontaan besloten om een boek over restaurants op deze trip te gaan schrijven en gevraagd of ik de volgende dag terug mocht komen om foto’s te nemen. Dat mocht en die volgende dag tijdens lunchtijd stond er een geweldige lunch klaar, koffie met gebak en meer. Lijkt een goed idee dat restaurantboek. Eigenlijk meer een truc. 

 

Nog wat musea bezocht in Helsinki waarbij in het Architectuurmuseum een mooie tentoonstelling was te zien over Russische houten kerken en paleizen. De volgende dag een boottocht naar Porvoo. Een stadje en eilanden voor de kust bezocht. Mooie houten huizen, een saai stadje en op de terugweg veel dronken Finnen aan boord. Legendarisch dronken!