China, Kunming october 1982

China, Kunming october 1982

Bij het betreden van de trein van Guillin naar Kunming stonden er 10.000 chinezen die allemaal vonden dat ze voorrang hadden. Maar na heel wat gehannes, gedoe en vocale gevechten had ik mijn hard-sleeper te pakken. De nacht viel snel en het slapen ging door het kedeng-kedeng heel soepel. Voor ik het wist stond ik in alle vroegte op het station van Kunming. Hoe het vandaag verliep logenstraft alle horror verhalen over China tot nu toe. Alles verliep uiterst soepel. Het hotel was snel gevonden, prima maar duur. Op het politiebureau had ik snel wat extra steden te pakken en een verlenging van het visum met een maand. Iedereen is hier tegen Beijing en hun bureaucraten. En een half uur Engelse les doet wonderen. Hier in Kunming ga je naar het Stone Forest en een Shilin Village dus dat doe ik dan maar ook. De vriendelijkheid van de mensen straalt je tegemoet, de stad bevalt.


Het is wel vrij armoedig hier maar je ziet dat ze links en rechts begonnen zijn om er iets moderns van te maken. Jammer van deze mooie straten met veel bomen en nog meer Chinezen die zich naar hun werk spoeden. De kapper was een belevenis voor mij. De kapper durfde amper vooral omdat buiten op straat een paar honderd mensen zijn kunsten stonden gade te slaan. Wel honderd neuzen werden op de raam gedrukt om niets te missen van die witkop die geknipt werd. En geschoren overigens. Toen ik weer naar buiten kwam stoven de mensen alle kanten op.


Het Stone Forest was een belevenis alleen kwam er een busrit van 6,5 uur bij te pas. Mooie rotsen, weinig toeristen gelukkig waarbij aangetekend dat dit soort landschappen in Europa makkelijk miljoenen toeristen zou trekken. De klederdrachten in het Shilin village waren erg mooi en kleurrijk. De terugtocht gaf een mooi beeld van ‘rural’ China. Primitief en hard dat is duidelijk.
Het waren mooie dagen hier in Kunming en omgeving. Vooral de Chinese tempel op de laatste dag was indrukwekkend met daarna nog twee exposities met oude chinese schilderkunst en een bezoek aan een uiterst primitieve Zoo. Kunming ziet er vooroorlogs uit was mijn conclusie.