Villa de Leyva

Villa de Leyva

Villa de Leyva

Kerken en musea op grote hoogte
Letterlijk en figuurlijk op grote hoogte. Niet alleen ligt Bogota op 2650 meter maar het interieur van de kerken en de kwaliteit van de musea stijgen boven veel uit. Met als absolute hoogtepunt het Museo de Oro. Had altijd gedacht dat de Spanjaarden al het goud hier omgesmolten hadden naar sieraden en versieringen voor het enige ware geloof, hun geloof. Maar hier in dit museum was nog wel het een en ander over. Goed weggestopt door de Indianen blijkbaar. Veel dateerde van ver voor onze jaartelling en was van een ongelooflijke schoonheid en kunstenaarschap. Terwijl wij nog in dierenhuiden rondliepen maakten ze hier al juweeltjes van vakmanschap. Dat veel van die sieraden als bestemming hadden om meegenomen te worden naar het hiernamaals door mensen, vaak kinderen, die uitverkoren waren om als offer te dienen om de het bovennatuurlijke gunstig te stemmen nemen we maar op de koop toe. Ach, anders hadden de Spanjolen ze wel over de kling gejaagd.

In de vele kerken was ook te zien waar het omgesmolten goud naar toe was gegaan en er was blijkbaar aan goud geen gebrek geweest. Jezus, ja die, wat een weelde. Maar indrukwekkend mooi, dat ook. Er zijn in Bogota veel musea, teveel om allemaal te bezoeken, maar volgens de boekjes moest ik persé naar het Botero museum. Nu was ik in Medellin al geweest en hier hing en stond veel van hetzelfde. Hij houdt van dik en laat het breed hangen. Er hingen overigens ook nog een groot aantal doeken van andere grote schilders waaronder Renoir en Kees van Dongen. Heb mij hier maar volgegoten met kunst en cultuur.

Vrijdag had ik nog een auto gehuurd voor een dag om naar Villa de Leyva te rijden. Een oud stadje wat zo lang aan het lot is overgelaten dat het nu ineens hoog op de toeristenagenda is komen te staan. Veel oude straatjes en pleinen met eeuwenoude huizen en kerken. Zowat ieder huis was wel een restaurant, hotel of souvenierwinkel. Veel leven zat er niet in verder maar het leverde mooie plaatjes op als er toevallig een moment was dat het zicht niet bedorven werd door autoblik.

In het weekend sluiten ze hier in Bogota een groot aantal (hoofd)verkeerswegen af voor wandelaars en fietsers. Een genot en behoorlijk vooruitstrevend. En je hebt meteen een veel rustiger zicht op de waanzinnig veel aanwezige graffiti van hoge kwaliteit. Het moest hier altijd illegaal worden aangebracht en er is een tijd geleden ook een graffiti artiest door de politie doodgeschoten. Maar toen er onlangs een beroemde Amerikaanse graffiti spuiter op bezoek was en hij onder politiebewaking een aantal kunstwerken op huizen gespoten had was de beer los. Nu mag er naar hartelust gespoten worden en de politie mag hier niet meer tegen optreden. Bogota is nu één groot museum geworden.