Kip in Huangyao

en andere stillevens

Kip in Huangyao

Aan de lunch in Huangyao en ik had iets van een foto besteld waarvan ik hoopte dat het was wat ik dacht. Helaas het was iets anders waarover ik niet in detail zal treden. Er kwam een hele familie aanlopen precies in aantal afgestemd op zo'n grote  ronde tafel. Ik weet nog steeds niet wat op wat afgestemd wordt, de tafels op de familie of de families op de tafels. De familie had honger en dat was te zien. Ze bestelde van alles, heel veel is de norm hier, en de serveerster liep naar de keuken en greep onderweg zo’n lieve, gezellige kip in haar nekvel. Ik had het beest al deze kant op zien scharrelen en wilde toen al roepen ”meisje doe dat niet”. maar het kwaad was geschiet. Ik zag nog net dat het beest al spartelend op een hakblok werd gelegd en toen was het over.

Even later kwam mijn eten en het was niet de tofu waar ik op rekende maar haar zusje in 42 stukken gehakt. Boneless bestaat hier niet. Er was bij de bereiding niets, maar dan ook niets aan het kippetje, zeg maar kip, verloren gegaan. Ik heb er zo goed en zo kwaad als ik kon wat stukjes uitgevist die ik eetbaar achtte al was dat weer niet erg respectvol naar kippetje lief. Het was ook weer zo enorm met olie besprenkeld, begoten eigenlijk dat botten die drijven in olie een mooie naam voor dit gerecht was geweest. Vreemd eigenlijk, ze hebben hier een gezonde bereidingswijze, wokken, maar alles is overgoten met olie en het vet van het product zelf nog geeft je als smaaksensatie na afloop van iedere maaltijd vooral een vette bek.


Het stadje Huangyao was oud, heel oud en figureerde in diverse soaps hier in China. Dat brengt volk wat komt kijken met zich mee. En een ijverige middenstand die hiervan een graantje mee wil pikken. Ik heb wat rondgeslenterd en alle straatjes minimaal twee keer doorgelopen. Ben een beetje moe van weer een oud stadje maar deze gemoedstoestand doet Huangyao geen eer aan. Het is hier wel mooi. En oud. En als ik een keer een soap ga opnemen zal ik zeker aan dit juweeltje denken.


Al vroeg op mijn hotelkamer beland en het lijstje van waarschuwingen doorgenomen wat op twee plaatsen aangeplakt was. Er blijft niet veel over wat wel toegestaan is eigenlijk. In order to protect public safety, please do not bring explosive guests, toxic or smelly items into room. Guests with firearms, ammunition, knives and contraband accommodation. Is prohibited to take part in illegal pyramid schemes and other speaking engagements. Not in the room to fight, gambling, prostitution by you or guest and other illegal activities. Do not bring pet. Please do not look out the window and downstairs. Please do not play poker by yourself.
En de laatste die wel heel cryptisch was. Please commit no hickups on the bed.
Ik heb het nog even nagelezen maar slapen is niet verboden dus dat ga ik maar doen.