Monte Verde

Monte Verde

Monte Verde was de naam van de kale rots midden op het eiland. 750 meter hoog en er liep een mooie kinderkopjesweg naar toe. Ik overwoog te gaan lopen maar mijn vriendin bij de receptie wist te vertellen dat er rond negen uur in de ochtend mist ontstond op de top en je ziet dan niets meer. Dus een taxi was de beste optie. De weg er naar toe was mooi maar droog en kaal. Er valt hier niet veel te boeren dat werd duidelijk. De meeste boerenhoeven zijn ook dakloos en vervallen. De taxi was een oude Mercedes en het begrip stapvoets kreeg een nieuwe dimensie. En jawel, vlak voordat we boven waren was daar die gevreesde wolk. Het was niet alleen meer woest, droog en kaal maar nu ook grijs. En in maar één tint, geen vijftig. Zelfs de zendmasten en schotels waren nauwelijks te onderscheiden. Toch nog naar het hoogste punt gelopen, voor de punten.


En nu zit ik aan een glas ijskoude witte wijn aan een hagelwit strand met het strandtent publiek wat waar ook ter wereld hetzelfde oogt, welke kleur ze ook hebben. Ontdek net dat het eiland hier voor de kust dat ik voor San Antao hield het helemaal niet is. Vond het al dichtbij maar mijn taxidriver van gisteren knikte heftig ja toen ik vroeg of dat San Antao was. Hij verstond er gewoon geen klap van, blijkt nu. Ach, je ziet wat je denkt blijkt maar weer, ondanks dat het er ongeloofwaardig uitziet. Zie nu vanuit hier vaag in verte waar ik morgen wel ga wandelen.


Recht voor mijn neus aan het tafeltje voor mij ben ik getuige van een deal waarbij de handelswaar niet echt in beeld komt maar de betaling in een stapeltje vijftig euro biljetten wel goed te volgen is. De ontvanger ziet dat ik het zie en geeft mij een knipoog. Wat later komt hij bij mij staan en spreekt mij met vlekkeloos Nederlands aan op wat ik gezien heb. "In Rotterdam ga ik echt verdienen" zegt hij met een lach en loopt verder. Zie ik eruit als een crimineel of als iemand die wel te vertrouwen is? Het zal wel een beetje van beide zijn. Hij heeft wel een heel mooie vriendin. Ik doe toch iets verkeerd...
Als ik vertrek en de rekening vraag is alles al betaald.