Day 19, King Crab

 

Day 19, King Crab

De Noordkaap 2021, dag 19

Een dagje rust in Kirkenes. Alleen een paar excursies. Een kleine 500 km boven de poolcirkel. Dat is niet te merken het is bloedheet. En het koelt niet af in de nacht omdat het dag blijft. Die zon blijft maar schijnen. Ook jammer voor het mooie licht van de schemering en het gouden ochtendlicht. Als dat er al is vindt dat plaats juist in die twee uur dat ik slaap. 

Weer wat grenzen met Rusland bezocht, wat heb ik toch deze trip? Met een boot naar Boris Gleb een Russische enclave met een oude kerk en een minder oud café. Beide legendarisch. Nikita Nikita Chroesjtsjov was ook hier. Vooral in het café begreep ik. Maar ik zag alleen een grenspaal heel dichtbij. Boris bleef op grote afstand. Het bleek een King Crab trip. Onderweg werden enorme krabben uit het water gehaald waar ze dom genoeg in gekropen waren en door een Rus goed klaargemaakt. Het was de bedoeling dat je die enorme krab helemaal oppeuzelde.

In deze rivier de Pasvikelva worden rond kerst massaal baby’s gedoopt door een gat te zagen in het ijs en daar de kleintjes in de naam van de Vader, plons, de Zoon, plons en de Heilige Geest, plons, te dopen. Het stond op de foto. Nu was het dertig graden en geen ijs.