Day 3 Miedzyzdroye-Gdynia

 

Day 3 Miedzyzdroye-Gdynia

De Noordkaap 2021, dag 3

Ergens midden jaren zeventig, een eind boven Belgrado in het voormalig Joegoslavië, stond ik op een veerboot over de Donau te wachten. Het was zwoel, het licht was magisch en de schittering op het water betoverde mij. Het was september. Ik reisde met warm gezelschap en ik denk dat dat daar mijn ultieme reismoment was. Ik vergat het nooit meer. Gisteren, net over de grens met Polen, wachtte ik weer op een veerpont. Ja, weer zwoel maar ik stond opgesloten tussen de zware vrachtwagens, dus er ontbrak van alles. Maar voor mij in een afgeladen volle oude Datsun Stationwagen zaten twee jongens en vier meisjes (denk ik). Volgeladen met geluk leek het. Ze dartelen om die auto en om elkaar en de genders waren bijna niet vast te stellen. Het was bijna sensueel, vol verwachting voor een vakantie. Ik dacht aan toen en het reisgeluk was even terug.

Na de veerpont was ik in Miedzyzdroye, een Poolse badplaats. Niet te vergelijken met het buurland Duitsland. Hier veel entertainment, nog meer worst, iedereen rookt, nog net geen bordje ‘alleen voor Polen’. De zee en het strand lijken bijzaak.

Vandaag reed ik per ongeluk twee dagen in één. Maar het was mooi!! Een golvend landschap van paarse meren (wie weet de naam van het bloempje?), eindeloze bossen en ieder dorp zijn ooievaar. Motorkaplunch in het bos. Ik eindigde weer in een badplaats. Gdynia. Iets mondainer. Wel Pools.