Making profit the Dutch way

Making profit the Dutch way

In de Banda-zee liggen zeven minuscule kleine eilandjes die enorm belangrijk geweest zijn in de wereldgeschiedenis. Ze hebben voor een deel zelfs die geschiedenis beïnvloed. Al die grote ontdekkingsreizen van de Spanjaarden en de Portugezen van Vasco da Gama, Christopher Columbus en Magelhäes hadden maar één doel en dat was deze eilandjes vinden. De Arabieren wisten waar ze lagen maar die wilden dat niet prijsgeven omdat ze de handel in specerijen beheersten. Het zijn maar stipjes in de onmetelijke Banda-zee maar wel hele fraaie stipjes en ik wil daar al jaren heen. Nu is het hopelijk zover, ik ben er bijna, al mislukt het toch telkens weer.


De Bandanezen dreven eeuwenlang vreedzaam handel met allerlei landen en ze hadden het goed daar. Tot de strijd tussen de Portugezen, Spanjaarden, Engelsen, een enkele Fransman en de Nederlanders echt losbarstte. Toen werd het hommeles waarbij uiteindelijk de Hollanders aan het kortste eind trokken en de alleenheerschappij kregen. Op zeer wrede wijze bevochten ze die heerschappij en daarbij vermoorden ze bijna de totale bevolking van de eilanden. De laatste stap tot die heerschappij was een van de kleinste eilandjes te ruilen met de Engelsen, een klein, waardeloos stukje grond in de nieuwe wereld, Manhattan, met het lucratieve eilandje Run. De Hollanders lachten in hun vuistje en de rest is geschiedenis.


Als ik dan eindelijk op Bandaneira ga aankomen straks heb ik bloed aan mijn handen. Veel bloed. In 1621 maakten de Hollanders korte metten met de in hun ogen onbetrouwbare Bandanezen, die wilde namelijk ook een beetje geld verdienen aan hun spullen! Zo’n rechtschapen Hollander, die diepgelovig was en gelukkig maar in één God geloofde (vooruit ook een beetje in Goddelijke Winst) sprak de onsterfelijke woorden “Het is bijna onvoorstelbaar hoe schaamteloos en onbetrouwbaar deze mensen zijn”. Daarna vermoorden ze de hele mannelijke bevolking door middel van onthoofding, ophanging, vierendelen, gewoon doodschieten en nog wat nu van IS bekende methoden zijn. De vrouwen en kinderen werden tot slaaf gemaakt en nog erger. Je gunt die soldaten natuurlijk hun pleziertjes, toch? Toen er van de 15.000 inwoners nog 600 over waren verdeelden onze landgenoten de eilanden in ‘perken’, landgoederen waar ‘perkeniers’ zoveel nootmuskaat en foelie door de slaven mochten verbouwen als maar mogelijk was die vervolgens met een winstmarge van 330 in Holland werd doorverkocht. Volgens de VOC was Banda de helderste ster aan het firmament. Het is deze VOC mentaliteit die sommige krachten binnen Nederland weer terug willen zien. Een ‘schoon’ land en eigen volk eerst. Laten we proberen het met een stuk ‘minder’ te doen.