Zagreb, a museum specially for me

Zagreb, a museum specially for me

In Zagreb, Kroatië. In een ver verleden was ik hier eens op het einde van één van mijn huwelijksreizen (ik ben dol op reizen). En laat ik nu juist hier tegen het Museum Of Broken Relationships aanlopen. Ik stond voor de deur en een magneet trok mij naar binnen. Ervaringsdeskundige bij uitstek die het lijmen verleerd schijnt te zijn. Je kunt er uren zwelgen en toch vond ik er geen herkenning. Ach er zijn blijkbaar veel vormen van drama. Toch vertrok ik er weer vrolijk. Zagreb is een mooie oude stad die bij een mooie herfstzon bij uitstek tot zijn recht komt. Het was zwaar bewolkt, of beter, de mist hing zo laag dat ik deze met mijn toppen van mijn vingers bijkans aan kon raken. Wel veel kerstlichtjes.

 

Kerstlichtjes op Kerstmarkten. Ze lusten er hier wel pap van. Adventsmarkten noemen ze deze ultieme pogingen om het ook op het einde van het jaar leuk te houden. Ze zijn niet aan mij besteed maar ik moet zeggen ze doen het hier smaakvoller dan bij ons of onze oosterburen. Er waren er op ieder plein en in iedere grote straat. Overal muziek, overal veel bomen met lichtjes en overal veel vretende mensen. Er was ook drank in het spel. En roken, vrijwel iedereen van boven de vijftien rookt hier. Op straat en in openbare gelegenheden. Een vreemde gewaarwording zo terug in de tijd te gaan. Toen ik mijn trui uittrok rook ik het, dat was lang geleden.

 

Zagreb lijkt mij een leuke stad voor een ander leven. Maar ik heb mijn wandelkilometers weer gemaakt, weer bijgeleerd over verloren liefdes en ontdekt dat de bruine kroegen hier in niets verschillen met die bij ons. Het genoegen was kort.