Empty (ledig)

Empty (ledig)

Eigenblik
Weer een dag in het paradijs. Sun Selfie City viert de zondag, gezapig is een goede omschrijving. Moet noodzakelijkerwijs nog een dag hier doorbrengen want een boeking was minimaal twee nachten. Genoeg te beleven dacht ik nog maar dat zit wat tegen. Vanochtend vroeg de poort uit en naar het dichtbij gelegen stadje gereden. Ledig heet het.  Past wel goed bij deze verzameling verlopen winkeltjes en golfplaten huisjes. Triest was ook een mooie naam geweest. Maar omdat het zondagochtend is Ledig ook leeg, uitgestorven. Trouwens alles wat in Sun City poetst en veegt zal hier wel wonen. Meer dan zevenduizend mensen, vrijwel allemaal zwart, werken er in de zonnige stad. Salarissen zullen niet uitbundig zijn toont Ledig. Maar er wordt een trottoir aangelegd, een teken van vooruitgang. Er lijken mij urgentere problemen om op te lossen. Na een bezoek aan deze metropool terug naar de kooi, ik mocht weer binnen. De man aan de poort veegde met een uitdrukking van ontzetting met een vinger over mijn portier. Toen hij de kleur herkende was ik inmiddels ver in zijn achting gezakt. Zo behandel je misschien mensen zag ik hem denken maar toch niet zo'n auto.

 

Omdat ik niet van waterglijbanen of spookhuizen ben en wel van een dagje strand maar niet op een nep strand hou liep ik nog maar een keer over de olifanten boulevard rond. Nep olifanten vanzelfsprekend. De enige regen die hier in Sun City valt is de selfie regen. Het is een epidemie. Omdat ik een halve Belg ben bedacht ik er maar een goed Nederlands woord voor, eigenblik. Ik maakte wat foto’s van mensen die foto’s maken. Zo kom je je zondag wel door.

 

De mensen tonen hier, net als bij ons, in zo’n zomerse vakantiesetting graag hun afgetrainde platte buiken en stevige billen, hoe bloter hoe beter. Het leuke van Afrika is dat ook de mensen met een niet getrainde buik en enorme billen dat graag tonen en er trots op kunnen zijn, hoe bloter hoe beter. De schaamte voorbij.
In Afrika is het hedonisme er voor iedereen.