A new Hen-dy

A new Hen-dy

De dag begon best blij. De wekker op mijn iphone ging op tijd af en ik ging naar de markt. De beestenmarkt. Veemarkt is te kort door de bocht want ook hondjes, konijnen, kippen en eenden werden verhandeld. Nadat de koop gesloten was werden de beesten in een grote zak gekieperd die dichtgebonden werd. Op naar de volgende koop. Je zag regelmatig zo’n zak in zijn eentje aan de wandel gaan richtingloos de vrijheid tegemoet. Het was ze niet gegeven. De politie had bedacht dat niet handelaren niet meer welkom waren op deze grote markt en hield mij dus ook tegen. Maar er is altijd een hek waar je over kunt klimmen en dat was dan ook meteen weer goed. Je kunt veel tegen de handel in dieren inbrengen maar het was allemaal best gezellig. De varkens waren traditiegetrouw de herriemakers en ik was weer even op de Ujese mert in de jaren vijftig. Ik ben geen koper maar hier voor de vastlegging en werd helemaal getolereerd.


Daarna naar die andere, enorme, markt van alles wat er zoal in zo’n land te koop is. Vooral veel traditionele stoffen of wat daar voor door moest gaan. Veel toeristenzooi wat dan ook in grote zakken aangeschaft werd. Ik heb er maar weinig van meegekregen. Er was al snel een moeilijke doorgang waar ik liep omdat er enorm veel mensen zich verdrongen rond iemand die iets met thee deed. Plotseling werd er geduwd en getrokken en bij mij gingen de alarmbellen af. Te laat, mijn ene broekzak met geld was nog intact maar de andere ontbeerde een iphone. Kut zeggen ze in mijn hometown. Keek nog even snel naar wat andere toeristen maar daar was blijkbaar niets aan de hand. Ik was gewoon de klos. Dit werd geen fijne dag. Naar het politiebureau waar ik midden in een arrestatie van twee boefjes terecht kwam waar even grondig een lichaamsonderzoek plaatsvond. De heren werden in mijn bijzijn gestript en doorzocht. Er zijn blijkbaar veel plekken waar je iets kunt verstoppen. Daarna was mijn drama aan de beurt. Het werd langzaam druk in het lokaal met andere slachtoffers. Ook de twee toeristen die ik aangekeken had waren inmiddels gearriveerd en waren naast iphones ook geld kwijt. In het moeizaam tot stand gekomen proces verbaal stond fanalen gelogen en mijn naam ontbrak. Wel dat ik zonder wapen beroofd was en mijn leeftijd klopte. Het zijn maar papieren, het is maar een phone. Jammer van al die foto’s die ik nog niet uit de app gehaald had.


Toch hierna wat rondgelopen maar die markt had zijn glans verloren en ik voelde steeds aan mijn broekzakken, totaal onnodig want er zat niets meer in nu. De camera in mijn hand heeft niet meer geklikt. Morgen weer fris verder met mijn reserve phone, ja ik ben een ervaren reiziger. Wel van zes terug naar vijf, reuze oncomfortabel.