Magic Rituals in La Paz

Magic Rituals in La Paz

Met een flink vertraagde vlucht kwam ik om drie uur in de nacht in La Paz aan. Nog even een weekje Bolivia voor de verandering. De koppen leken toch erg veel op die ik achtergelaten had in Ecuador. Alle taxi’s naar de  stad waren onbemand en het zag er duister en verlaten uit buiten de aankomsthal. Werd een aantal keren aangesproken met de kreet Taxi Taxi Cheap Cheap en koos ten slotte tegen alle adviezen van de gidsen in het enige mannetje wat mij in keurig Engels aansprak. Beroofd worden is hier standaard als je geen officiële Radiotaxi neemt. Schrijven ze. Ik neem de gok want wil nog wel slapen vannacht. Haal uit voorzorg alvast mijn toilettas en een schone onderbroek uit mijn tas voor het geval dat. Pedro, zo heet mijn overvaller, spreekt erg goed Engels en is extreem aardig. We rijden door heel louche wijken, nemen een short cut zegt Pedro en belanden uiteindelijk in een vervallen straatje waar mijn hotel blijkt te zijn. Dit is de top-toeristen wijk zegt hij bij het afscheid nemen. Ik kan slapen.


Weer vroeg op en de stad in. Heb hier maar één dag dus wil wel iets zien vandaag. Dat kwam goed. De was ondergebracht bij Mama Omo en daarna naar het Plaza San Francisco. Het geluk lag daar vandaag. Er was een groepje Aymara’s een ritueel aan het voorbereiden op het plein voor de kerk. Ik lachte met mooiste lach en ging erbij zitten. Vroeg wat ze aan het doen waren en eentje sprak wat Engels. Ze gingen rituele offers brengen aan de vader god Inti (Zon) en de moeder god  Pachamama (aarde). Ik mocht het fotograferen. Het belangrijkste ingrediënt voor het offer waren coca bladeren en flessen met niet drinkbare alcohol. Met deze ceremonie werden in ieder geval boze geesten en snode plannen afgewend. Er waren enorm veel handelingen voor nodig en alles werd gezegend en aangeboden aan de zon. Ik zat al een kwartiertje foto’s te maken en wat te sjansen met de vrouw in de witte jurk toen daar ineens Adolf verscheen. Met een grote groep Duitse toeristen. Die werden in een halve cirkel in slagorde opgesteld en toen tikte de Führer mij op de schouder. Of ik op wou rotten want zijn mensen moesten een goed zicht hebben op het gebeuren. Mijn ”Nein” klonk bijna hetzelfde als zijn verzoek. Na wat heen en weer getreiter en een knipoog van de dame ben ik een paar passen achteruit gaan zitten en was er een wapenstilstand. Gelukkig marcheerde de hele groep na tien minuten alweer weg. Toen de ceremonie voorbij was werd er nog volop gekauwd op de coca bladeren en begon het groepje druk selfies te nemen.


Daarna een bezoek gebracht aan de heksenmarkt. Onder de vele producten die verkocht worden op de markt heel veel gedroogd lama foetussen die zowel welvaart en geluk brengen als ongelukken voorkomen. Deze dieren zijn vrij groot en worden gebruikt door het hele land en begraven in de fundering van nieuwe gebouwen als een offer aan de godin Pachamama. Verder gedroogde kikkers gebruikt voor Aymara rituelen, spekstenen beeldjes, vele afrodisiacia formules, uilen veren, gedroogde schildpadden en slangen, kruidenen coca bladeren. Toverdokters met donkere hoeden en jurken dwalen door de markt en bieden zich aan voor waarzeggerij en andere diensten. Het draait hier vooral om meer geluk en meer seks. En daar moet je iets voor over hebben.