Kassel, city of the Documenta

Kassel, city of the Documenta

De stad is over de hele wereld vooral bekend vanwege de documenta, een vijf-jaarlijkse kunstmanifestatie rond eigentijdse kunst. De documenta is sinds 1955 de belangrijkste tentoonstelling van actuele beeldende kunst in de wereld. En sinds mijn jaren op de kunstacademie was ik er niet meer geweest. Het meest indrukwekkende op deze 14e tentoonstelling is het "Parthenon Van Boeken".
Een kolossaal werk van de Argentijnse kunstenares Marta Minujin die 1 op 1, dus een replica op ware grootte van de Acropolis tempel in Athene bouwde.
Het totaal van 46 kolommen is een constructie van metalen vlechtwerk waarin ca. 100.000 boeken zijn verwerkt en in zijn geheel in plastic verpakt. De boeken komen voor op een lijst van 170 schrijvers/titels van eens of ooit eerder op de gehele wereld "verboden" boeken en beslaat een periode van de Protestantse Reformatie tot de apartheid in Zuid Afrika. Een uitzondering hierop is het boek Mein Kampf van Hitler dat hier niet te vinden is. Het totaal is indrukwekkend met daarachter het Fredericianum en de Zwehrenturm die ook figureerde als kunstwerk onder de naam; Expiration Movement.