Beginner's Mistake

Beginner's Mistake

Ja, daar stond ik dan met mijn reiservaring van tig keer de wereld rond. Had, wat een gids schreef, voor waarheid aangenomen en rekende erop dat ik met mijn tickets een transitvisum kon krijgen op Almaty, Kazakhstan Airport. Maar de juffrouw en de meneer van Ukraine Airlines waren onverbiddelijk. “Dit gaat niet lukken”. Ik neem vrij vaak een gok  met betrekking tot regels en eisen en altijd eigenlijk met goede afloop maar deze keer had ik mijn goede Omen thuisgelaten. Om een erg lang verhaal kort te maken stond ik de volgende ochtend op de Ambassade van Kazakhstan in Kiev om een poging te wagen alsnog een visum te bemachtigen. Ik zag meteen toen ik achter het loket stond dat het een hopeloze zaak zou worden. Een boomlange Kazakh met borstomvang waar met gemak het front van een Fiat500 in zou passen en met een blik die iedere discussie direct overbodig maakte. Er kwamen drie woorden uit dat hoofd: “Njet” en “five days”. Ik meende nog een minzaam glimlachje te ontwaren maar dat kan ook mijn hoop op een laatste strohalm zijn geweest.


Ik besloot heel Zen te worden en mij bij het onvermijdelijke neer te leggen. Dus slenterde ik een dag lang door het altijd fraaie Kiev, kocht vrolijk nieuwe tickets van Kiev via Moskou naar Bishkek in Kirgizstan en probeerde zelfs te genieten van mijn mastodont van een hotel uit vervlogen Sovjet jaren het ‘Ukraine Hotel’. In tegenstelling tot Almaty waar de zon scheen en het 35 graden was was het hier 8 graden en onwaarschijnlijk zwaar bewolkt. Maar dat kende ik al omdat ik een jaar of 8 geleden al eens het onzalige plan opgevat had om een lang weekend in Kiev door te brengen in nota bene januari. Maar vandaag bleek dat ik toen, in dat veel te lange weekend, toch nog een paar Russisch Orthodoxe kerken had gemist.
Op het einde van de dag schreef ik nog wat uren op Moskou Sheremetyevo Airport  bij op mijn curriculum. Komt altijd van pas als ik mij nog eens inschrijf voor een of ander survival programma.