Venice, 1963

Venice, 1963

Einde lagere school, de datum van de foto is niet zeker, ik denk jonger. Reizen in mijn eentje bestond alleen nog in mijn dromen. Maar dat deed ik veel. De middelbare school moest gekozen worden. Dit schreef de kenner:

 

Rapport 5 april 1962
Jean heeft een heel behoorlijke intelligentie, die voor het gymnasium eigenlijk wel voldoende is. Daartegenover zijn er echter nadelen met betrekking tot zijn werkhouding. Hij is geïnteresseerd wanneer de leerstof nogal boeiend is, maar de gewone details bij het leren verwaarloost hij gemakkelijk. Hij neigt in het algemeen enigszins naar slordigheid. Het ontbreekt hem zeker niet aan eerzucht, in zeker opzicht vind ik hem zelfs tamelijk eerzuchtig, maar de ernst bij het werk is nog niet voldoende. Wat studie betreft, acht ik de H.B.S. het veiligste. Het gymnasium is wat twijfelachtig, omdat hij niet zo'n diepgraver is. Aangezien er echter op het gymnasium wat meer persoonlijke leiding is, acht ik een poging zeker verantwoord. Vanzelfsprekend zal hij veel stimulering bij zijn studie nodig hebben, met name om ook de minder boeiende delen goed aan te pakken. Wat zijn karakter betreft kan men wel enigszins letten op zijn nogal persoonlijke eerzucht. Jean wil graag een goed figuur slaan en krijgt heel graag een pluim. Men moet hem toch ook op zijn fouten wijzen en wanneer men hem een pluim geeft, moet men dit niet al te zeer tot zijn persoonlijke glorie doen maar er de nadruk op leggen, dat hij blij mag zijn, dat het werk zo goed gaat. Het is raadzaam een en ander te bespreken met het Hoofd van de school. Dit verslag is uitdrukkelijk niet bestemd om door Jean te worden gelezen.
Drs. C. Schuitemaker, psycholoog.

Naschrift van het slachtoffer: Dat van die fouten wijzen hebben ze goed in hun oren geknoopt en die pluimen hebben ze maar helemaal achterwege gelaten. Al heeft het allemaal niet veel geholpen. Begonnen op het gymnasium en al snel afgedaald naar de HBS. Herhaaldelijk van diversen HBSen afgestuurd tot er in de verre omtrek geen meer te vinden was. Uiteindelijk bleek de kunstacademie het hoogst haalbare. Aan mijn persoonlijke eerzucht blijf ik werken.